Det behövs kvinnoorganisationer inom politiken

Jag har verkligen sett fram emot den här dagen. När det nya bloggforumet maqt.se äntligen lanseras. Jag är tror och hoppas att det kommer att bli en ”major player” i samhällsdebatten.

Mitt första blogginlägg handlar om en viktig organisation som jag har fått äran att företräda. – Moderatkvinnorna.

Moderatkvinnorna bildades för hundra år sedan och är Sveriges första självständiga politiska kvinnoförbund, då under namnet Sveriges Moderata Kvinnoförbund. Initiativrika och drivande moderata kvinnor, vana vid att organisera och besjälade av viljan att göra insatser i samhället byggde upp en självständig moderat kvinnoorganisation i en tid då medlemskap eller inflytande ännu inte stod öppet för kvinnor i de politiska partierna.

Det moderata kvinnoförbundet engagerade sig för och stödde människor i samhällets periferi. De såg trångboddheten i storstäderna och bidrog till att bygga bostäder till framför allt änkor och äldre kvinnor. De såg hur landsbygdens kvinnor behövde utbildning i sitt yrke och var de första som inrättade lanthushållsskolor med kompetenta lärare. Moderata kvinnor insåg att det behövdes ett starkt svenskt försvar, både till lands och sjöss, och engagerade sig i försvarsfrågan

Moderata kvinnor anslöt sig också tidigt till rösträttsrörelsen och blev ett inflytelserikt forum med makt och inflytande redan innan de erhöll politisk röst- och representationsrätt.

Sedan snart 20 år är det moderata kvinnoförbundet ombildat till det mer fritt rörliga nätverket Moderatkvinnorna. Vi är nu liksom då starkt engagerade i frågor som rör kvinnors arbets- och företagsmöjligheter, hälsa, inflytande, trygghet och ekonomi.

Det finns de som ställer sig frågan om det idag verkligen behövs en separat kvinnoorganisation inom politiska partier. Vårt svar på det är att så länge det finns oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män, så länge kvinnor utsätts för våld, så länge kvinnors diagnoser ställs utifrån mäns måttstockar och så länge skiktet av beslutsfattare domineras av män, så ja. Absolut ja!

Moderatkvinnorna står idag lika rakryggade och stolta som våra beundransvärda föregångerskor för hundra år sedan. Vårt sikte är inställt på att vara starka pådrivare i frågor som rör kvinnor, både i samhällsdebatten och inom vårt eget parti, Nya Moderaterna. Vi firar 100 år och blickar tillbaka, fyllda av tacksamhet inför de kvinnor som banat väg. Samtidigt blickar vi fokuserat framåt och fortsätter arbetet med att driva på samhällsutvecklingen för ett jämställt samhälle.

För kvinnors framtid_Facebook

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *