Älskade barn. Jävla svin

image

Vi säger att hon heter Maria och hon vänder mina föreställningar upp och ned. Hon är söt och späd men spänstig, de blonda lockarna är uppsatta i en tofs i nacken, axlarna är lätt uppdragna och spända i den mönstrade collegetröjan. Hennes blick är full av intelligens, ömsom fokuserad, ömsom undvikande. Maria började sälja sin kropp för pengar när hon var fjorton år, men hon blev sexuellt utnyttjad av en närstående i familjen redan från det hon var tio. Idag är Maria strax över tjugo år och har påbörjat en resa bort från sitt liv som prostituerad med hjälp av den ideella organisationen Talita.

Maria berättar sin historia utan preludier. Hon vill verkligen att jag ska få veta och förstå. Mina frågor blir ömsom tekniska, ömsom väldigt personliga. Jag har ibland svårt att hålla tillbaka tårarna, för jag ser ju att det inte är medlidande hon vill ha. Maria vill ha förändring och att hennes erfarenheter ska bidra till det både för henne själv och för andra i hennes situation.

Föreställningen om att prostitution ofta härrör sig ur drogberoende är ju vanlig och jag frågar Maria om det var så för hennes del. Nej, inte alls och inte heller för andra tjejer hon träffat. Hennes väg in i nätverken började med en bild av sig själv som hon fick pengar för. Vad gjorde det? Maria hade ju nyttjats av den närstående mannen och hans kompisar, troligen med pengar inblandade, redan i flera år. Att sälja en nakenbild var ju ingenting i jämförelse. Det ena ledde till det andra med mer och mer pengar inblandade och snart var hon insnärjd i sexköpsnätverken.

En annan föreställning är ju att kunderna bara är gamla fula gubbar, men nej. Männen är ofta välklädda, har fina kontor, familjer och inkomster som utan att det svider tillåter dem att köpa Maria för en timme á 10-30 000 kronor. Oftast med våldsamma och sexuella inslag, men inte så långt över gränsen att de riskerar att dra på sig en polisanmälan. Eller så kan sexköparna kan vara en grupp yngre män som köper sin porrfilm. Polisrapporter vittnar om att sexköparna sjunker i ålder och ofta anger porrfilmer som inspirationskälla.

– Det är så sjukt enkelt att köpa sex, säger Maria. Man hittar knappt flickorna och pojkarna genom att plocka upp dem på Malmskillnadsgatan längre. Sexkunderna behöver bara leta upp dem på sajter som fungerar ungefär som dejtingsajter och betala med Swish. Jag satt i soffan hemma och sexchattade eller stämde träff med mina kunder via mobilen, samtidigt som familjen tittade på TV. Ingen kollade eller ifrågasatte vad jag höll på med. Alla tonåringar sitter väl med mobiler i handen nu för tiden. Jag säger bara, kolla vad dina barn och ungdomar har för sig på nätet, säger hon och spänner ögonen i mig. Det finns så mycket sjukt därute. På Malmskillnadsgatan hittar hjälporganisationerna dig. På nätet finns det ingen hjälp och ingen som ser.

Maria är bara strax över tjugo. Steget bort från prostitutionen var till slut en anmälan. En insikt om att det liv hon levde inte var normalt. Hennes mod och vilja att göra något gott av sin fruktansvärda start i livet är så beundransvärd. Kanske ska hon bli polis. Kanske justitieminister. Det går inte att ta miste på hur påläst Maria är och hon radar upp det ena uppslaget efter det andra som hon tycker att jag behöver jobba vidare med politiskt och förändra. Den kram vi ger varandra när det är dags att gå blir lång. Det är svårt för mig att släppa, men jag vet att hon är i de bästa av händer.

Jag stänger dörren bakom mig till caféet där vi just träffats. Höstkylan slår emot mig och jag blir ståendes en stund, turbulent i kropp och själ av berättelsen jag just har fått ta del av. Påbörjar promenaden mot Riksdagen och finner mig på vägen studera välklädda män och tänker att någon av dem kan vara en av dem som köpte Maria, utsatte hennes lilla kropp för sjuka övergrepp för att sedan åka hem till sin fru och sina barn. Vilka jävla svin! Eller nej, det är att vara orättvis mot dessa intelligenta och fina djur. Vilka jävla monster! Vilka sjuka, jävla monster!

Hur långt ifrån Marias verklighet är inte den rödvinsprincipiella diskussionen om legalisering av prostitution. Hur cynisk är den inte i förhållande till den värld av förnedring och kränkning som trafficking utgör. Den gör mig så arg att jag skakar. Jag begriper inte hur Amnesty International kunde ta beslutet att göra det tillåtet av köpa och sälja sex och jag är så glad över att Svenska Amnesty sade nej. I Holland, där prostitution är legalt sedan år 2000, ångrar man sig idag.

Och för att bli lite byråkratisk i det hela; hur så fullständigt uppåt väggarna är inte regeringens förslag om slopande av avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer?! Organisationer som Talita som gör ett fantastiskt arbete i att hjälpa kvinnor ur prostitution.

Mötet med Maria idag har för evigt satt spår i mitt inre. En ledstjärna och motivation för hur jag tillsammans med andra förhoppningsvis kan uppfylla hennes önskan om förändring.

Läs mer om Talitas verksamhet

(Maria heter något annat i verkligheten. Bilden är från ett annat sammanhang)

 

Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *